lördag 10 juni 2023

Mattias Svensson, staten ska inte lägga sig i klimatet

    Mattias Svensson återkommer redan den 9 juni (i går i SvD). Han skriver nu om FN-uppdraget Agenda 2030 som har 17 mål och 169 delmål. Det handlar om att världen ska bli hållbar, jämställd, trygg, fredlig, miljö- och klimatvänlig och utan fattigdom. Detta uppdrag lade den förra regeringen på Gabriel Wikström, den tidigare ministern. Tillsammans med centrala aktörer för marknad och samhälle har han nu presenterat en färdplan för omställning till hållbar ekonomisk utveckling. Precis det som många efterfrågat och som jag jag själv efterfrågat i mina tidigare inlägg.
   Om detta uttrycker Svensson sig så här: Bakom de komplexa ordflödena i färdplanens inledande del - - - finns en förenklad och farlig ideologisk föreställning: Samhället är en ekvation som några smarta snubbar kan lösa, och som vi andra sedan bara har att följa. - - - Och han fortsätter. Gång på gång betonas i dokumentet att ingen ekonomisk verksamhet ska tillåtas förekomma utanför de strikta ramar som beslutsfattarna fastställer. Inte ens ekonomiskt välstånd får skapas som ett ändamål i sig. Vad Wikström & co vill är helt enkelt att produktion ska vara underställd staten och att konsumtion och decentraliserat självbestämmande inte får vara självändamål.

   Om vi inte stod inför mänsklighetens största kris någonsin kunde jag hålla med honom. Men om bara några decennier framöver kommer miljontals människor att dö av svält, och de som orkar kommer att ta sig till EUs gränser för att komma in. Ryssland kommer inte att släppa en djävul över bron, knappast ej heller Polen och Ungern. Det blir främst vi, Tyskland och några fler länder som i realiteten får ta emot dessa flyktingar, trots det nyss ingångna EU-avtalet om migration. 

   Svensson är en klimatförnekare precis som Jimmie Åkesson, men mer försåtlig. Han menar att Wikströms åtgärder handlar om ideologi, trots att är ett FN-uppdrag. Det ska han säga, som nu för fram sin egen nyliberalas ideologi om att ständig tillväxt löser klimatfrågan, som han inte ens benämner som en kris (se mina tidigare inlägg).

    Om man inte har kognitiva förmåga att inse eller av ideologiska skäl inte vill inse, att vi står inför mänsklighetens och planetens största kris sedan dinosauriernas utdöende, ja då ska vi fortsätta som vi gjort hittills. Lite kärnkraft och lite elektrifiering och så den fria marknaden förstås.

   Att staten måste ta ansvar för den enorma kris vi har bottnar inte i en ideologi. Det är en existentiell nödvändighet.  

   Du Mattias Svensson bär ett stort ansvar liksom många andra nyliberaler tillsammans med högerextremister som försöker hindra kraftfulla åtgärder mot klimat- och miljökrisen, åtgärder som är till för att hindra en ekologisk kollaps. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar