fredag 25 februari 2022

Putin lika galen som Hitler

Anfallet mot Ukraina var i högsta grad väntat. Det menar inte bara jag, utan även Sofi Oksanen i dagens DN. Putin har tydligt deklarerat att upplösningen av Sovjet var en geopolitisk katastrof. Hans personlighet liknar Hitlers, nämligen ren galenskap. Båda har levt i sina egna världar, skilda från verkligheten. Det sägs att Putin isolerat sig under pandemin och att han visat upp humörsvängningar i sin galenskap. Amerikanska psykologer har analyserat hans beteende och de menar att han lider av en form av asperger. Han drivs av samma hämndbegär som Hitler. Precis som Hitler efter 1:a världskriget ville ta tillbaka förlorade territorier vid Tysklands södra och östra gränser, vill Putin ta tillbaka förlorade territorier som Ryssland hade i Sovjetstaten. Putin har redan med våld annekterat delar av Georgien, och sedan delar av Ukraina. Nu gäller det att inse den sanna sidan av attacken mot Ukraina. Han ska förverkliga Storryssland i vilket Belarus och Ukraina ska ingå. Helst också Baltikum och de tidigare östländerna, men än vågar han sig inte på dem, eftersom de är medlemmar i NATO. Men nästa steg kan mycket väl vara att angripa oss och Finland. Vi är ju som bekant inte med i NATO.


Det går inte att lita på Putin

Det går inte att lita på Putin över huvud taget. Han är full av ren ondska, ljuger oupphörligt, även om sådant som är uppenbart osant och som inte ens ryssarna tror på. Allt för ändamålet som rättfärdigar medlet att återskapa Sovjetunionen. Nu måste vi inse att Putin är galen och kommer att göra allt ont som han har politisk och militärisk möjlighet till och som gynnar honom själv och Ryssland. Han har planerat detta anfall i åratal genom att bygga upp sin militära förmåga och vänta tills USA och EU är tillräckligt svaga och splittrade, vilket tydligen är nu. Hans mål på vägen är nämligen och har varit att splittra EU och USA. Och han har gjort detta genom cyberattacker och genom att sprida desinformation, och han har lyckats. Storbritannien har lämnat EU. USAs demokrati slits sönder inifrån. Det måste vara slut på vår naivitet. Det krävs oerhörda sanktioner mot Rysslands ekonomi, även om de skador oss själva. Det sägs från visst håll att man aldrig ska isolera onda länder utan istället ha dialog och samarbete. Men man kan inte förhandla med Putin, lika lite som Neville Chamberlain kunde med Hitler. 


Är vi beredda att lida för det ukrainska folket?

Maciej Zaremba skrev i en intressant artikel i dagens DN, att Putin räknar med att vi i Väst inte vill ta till alla sanktioner vi kan. Vi är för bortskämda för det med butiker fulla av konsumtionsvaror, värme i våra hus och lägenheter. Inte vill vi frysa och låta honom stänga ner vårt internet, störa elproduktionen, att hindra oss från att resa till Dubai på semester eller på annat sätt tvinga oss att avstå från vår bekvämlighet. När jag nu hört Biden och EU införa lite lagoma restriktioner, sådana som inte medför särskilt mycket skada på oss själva, då tror jag att Putin har kalkylerat rätt. Vi kommer vid sidan av lätta restriktioner fortsätta med att i fördöma Ryssland och uttala vår solidaritet med Ukraina. Det påminner mig om Dawit Isaak och den återkommande teckningen som säger att vi ska fortsätta att räkna dagarna som Dawit sitter häktad i Eritrea. I samma anda kommer restriktioner som verkligen biter på gangstrarna i Kreml att utebli. Vi vill inte inse att mannen är galen och att vi måste stoppas honom med alla medel vi har utom att börja krig med vapen. Gör vi inte det har Putin kammat hem ännu en seger medan vi i Väst tittar bort. 

Av sådana starka restriktioner kan två vägar skönjas. Den ena är att Putin avsätts och att Ukraina blir fritt. Den andra är att Putin startar ett fullständigt kärnvapenkrig mot USA och NATO-länderna, vilket han hotat med. Han är tillräckligt galen för det. Precis som Hitler som inte ville sluta fred, utan ta det tyska folket med sig i sin egen död, är risken stor för att Putin vill ta med sig mänskligheten in i sin egen död. Men vad kan vi egentligen göra mot detta?


Ta till alla restriktioner vi kan

Idrottsorganisationerna i Sverige inställer allt samarbete med Ryssland. Det tycker jag är helt rätt. Men kulturarbetarna vill fortsätta samarbetet med Ryssland. Man kan inte sluta med att samarbeta med ett land bara för att den politiska ledningen inte är helt okej, sa en företrädare för kulturen i TV. Typiskt är att Melodifestivalens ansvariga ska tillåta Ryssland att delta. Jag tycker det är förskräckligt. Allt samarbete måste upphöra inom idrott, kultur och naturligtvis allt ekonomiskt samarbete. Stäng ute Ryssland från det internationella betalningssystemet Swift. Beslagta de ryska oligarkernas  pengar i alla Västs banker, och även i ryska banker om man kan det. Det är inte omoraliskt. De ryska oligarkerna har själva stulit dem av statliga företag och av privata med för den delen, tänk till exempel på Bill Browder och Sergej Magnitskij. VM och EM inom alla idrotter ska ske utan ryssar, och tillåts de delta, då ska vi inte delta. Detta borde man gjort redan tidigare, eftersom de ändå är dopade i mycket stor utsträckning, vilket sker med ryska statens samordnande hjälp. Vi befinner oss alla i krig, även om vi inte vill inse det och även om det bara är i Ukraina det sker med vapen. 

Jag kan inte göra mycket åt Putin, annat än att skriva på min blogg, som tillfälligt ligger i dvala, om att vi måste sätta till alla klutar mot Putin. Jag får tårar i ögonen när jag ser ukrainarna ensamma kämpa mot den onde Putin. Jag hoppas att ryssarna själva orkar och vågar protestera mot Putins krig och att vi i Väst är villiga att lida av att våra restriktioner mot Putin också kan komma att slå hårt mot oss själva.

Leve det fria och demokratiska Ukraina!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar