söndag 23 januari 2022

Ja till frihet, ja till vaccinpass

Jag har egentligen inte tid att skriva på min blogg, men det kliar så förskräckligt i fingrarna, när jag läser om alla dumheter som förekommer, så nu kan jag inte låta bli. Det är demonstrationerna i går mot covid-pass som får mig att ta till pennan. Och det är speciellt fenomenet att koppla samman frihet med auktoritära idéer som gör mig förundrad. Det är samma frihetsidéer som hör samman med Trump och med demonstranterna vid Capitolium.

Det är tydligen en brokiga samling individer hos demonstranterna. De består av konspirationsteoretiker, av religiösa dogmatiker, av nazister,  av fascister och högerextrema, av okunniga åsiktsdogmatiker utan förankring i vetenskapens historia rörande vaccinering. Alla kräver de rätten att få vara ovaccinerade och samtidigt få röra sig fritt och därmed få smitta andra på ålderdomshem, på sjukhus, på vårdinrättningar, på konserter, på restauranger och så vidare. De är demokratins och förnuftets dödgrävare, ty de stödjer sig på ogrundade åsikter istället för på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Vad som stör mig mest är emellertid att dessa demonstranter har kopplat bort det individuella ansvaret från friheten. Frihet måste följas av ansvar. Frihet utan ansvar är kaos. Frihet för individer utan ansvar är ofrihet för andra. Sådan frihet leder till motsättningar, polarisering, misstänksamhet, och  i sin förlängning till hot och våld. Det är just dennas typ av oansvarig frihet vi ser i USA och många länder i Europa, och nu också i Sverige. 

Dessa demonstranter har naturligtvis rätt att demonstrera. Det är idén de demonstrerar för som stör mig, ty deras idé om frihet är förment. Den leder till ofrihet.

Det är signifikativt att det i huvudsak tycks vara yngre män som är emot vaccinpass. Det är de som inte har någon förankring i vår historia rörande vaccineringens betydelse. Det är de som har vuxit upp i ett samhälle där den enskilde individens eget intresse satts före det allmänna intresset och före alla andras intressen. 

Deras krav på frihet innebär särskild ofrihet för äldre och, som det heter nu för tiden, för dem som är "sköra" och som är multisjuka. De är rädda när de går till sjukhus och till andra nödvändiga inrättningar, för även om de är vaccinerade kan de bli smittade av någon av dessa auktoritära frihetskämpar. De kan dö eller få svåra följdsjukdomar, även om risken är mycket mindre för dem än för de ovaccinerade.

Till er demonstranter vill jag säga: det är faktiskt ni ovaccinerade som starkast bidrar till att Covid 19 inte utrotas. Betänk att smittkopporna utrotades just beroende på att i stort sett alla människor lät sig vaccineras, likadant med polio. Det är i huvudsak ni som hamnar på intensivvården och som orsakar att sjukhuspersonalen går på knäna, det är ni som smittar dem, det är ni som tvingar dem och oss andra till sjukhusvård. Det är ni som direkt eller indirekt ansvarar för många människors död. Ni lever i ett land, än så länge i alla fall,  med institutioner som man kan lita på, inte i en före detta öststat där korruption och misstro mot staten är det dominerande.  


Vi har fått en egoistisk frihet

Det är tydligt att dessa människor, som hävdar sin egen frihet på bekostnad av det allmänna och av oss andra, driver fram en polarisering i vilken vetenskap och hänsyn till andra människor sätts mot egoism och hänsynslöshet. 

Ju mer jag läser om utvecklingen i samhället, desto klarare slår det mig att det har att göra med den egoistiska form av liberalism vi fått. Nation, stat och samhällelig gemenskap har satts på undantag till förmån för en extrem individualism. Men ett välfärdssamhälle fungerar inte utan nationell gemenskap rörande grundläggande värderingar, allt annat är naivt, okunnigt och utopiskt. Det gäller såväl för homogena samhällen som för heterogena. Demonstranternas form av liberalism leder till ytterligare förfall av vår allmänna välfärd.

Ni demonstranter, vaccinera er inte, ingen tvingar er,  det är er frihet, men ta åtminstone ansvar för denna frihet. Håll er borta från oss andra genom att acceptera vaccinpass.

 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar