måndag 28 februari 2022

Putin är desperat

      Det gläder mig att ordentliga sanktioner till sist satts in mot den galne mannen i Kreml. En del hävdar att han inte är galen. Han har bara sin egen logik och lever i ett galet samhällssystem. Det må vara. I vilket fall som helst är han galen och samhällssystemet likaså ur ett demokratiskt och humanitärt perspektiv. Även Hitler hade ett helt logiskt tänkande, men utifrån sitt eget, bisarra perspektiv. Putin är nu inmålad i ett hörn, precis som Hitler var, och han är nu ytterst desperat. Vi får hoppas att han i förhandlingarna kan komma på något som han kan kalla en seger, t ex att Krim och utbrytarområdena ska betraktas som ryska, men att övriga Ukraina ska förbli fritt. Det vore en seger för båda parter. 


Skamligt av V

     Utöver de stränga sanktionerna gläder jag mig åt att vi tillsammans med andra länder skickat vapen och inte bara proviant och sjukvårdsutrustning. Sanktionerna kommer naturligtvis till stor del att drabba oss själva, men vi måste klara det, för det är inte bara Ukrainas demokrati och frihet som står på spel. Det är också vår frihet och demokrati det gäller. 
     Det är en skamligt av V att i riksdagen rösta mot att Sverige ska skicka vapen till Ukraina. Är det gamla band till Ryssland som V haft sedan relationen med Sovjet som spelar roll här?
     Det är Ukraina som med vapen i hand krigar för sin frihet och sin demokrati. Men vi är de facto också i krig med Ryssland för Ukrainas och vår egen frihet och demokrati, även om det sker utan vapen i våra egna händer. Därför måste vi stå ut med högre priser och brist på olika varor.
     Kanske kan något gott till slut komma ut av detta, om inte Putin vill dra med sig hela mänskligheten in i ett dödligt kärnvapenkrig. För att tappa ansiktet det vill han inte. Nås ingen kompromiss som garanterar Ukraina frihet och Putin känner sig som en förlorare, då återstår att hoppas på en palatsrevolution.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar