torsdag 1 april 2021

Suhonen med flera föreslår gemenskap

     Det är tröttsamt att själv skriva hela tiden. Därför ska jag nu ge ordet till en bekant. Han vill inte uppträda med sitt riktiga namn för då kan han inte tala uppriktigt säger han. Han kallar sig för Simplicio. Här kommer hans inlägg:

     Läste för några dagar sedan en artikel i SvD av de så kallade Reformisterna, som är en grupp inom Socialdemokraterna, som vad jag förstår, vill reformera Socialdemokratin till vad den en gång var, alltså där staten som förmyndare tar ansvar för medborgarnas väl och ve. Det ska alltså ske över huvudet på människor som då inte ska få njuta av marknadsstatens friheter. Skribenterna är Sara Karlsson, Markus Kallifatides, Daniel Suhonen. De vill bland annat rädda klimatet med hjälp av staten och menar att de kan få Sverige fossilfritt om 15 år. Utmaningen kan tyckas hopplös. Det är den inte, skriver de. 

Här är deras ingång till åtgärder:

     Införande av en klassisk socialdemokratisk politik i modern, grön tappning, där staten tar en ledande roll för en samhällsomvandling som gynnar det stora flertalet. Klimatkrisen är ett strukturellt problem som bara kan hanteras gemensamt.
Det ena benet för planen är en aktiv stat som med morot och piska styr om industrin och ekonomin. Det andra benet är en inkluderande stat som fördelar omställningens kostnader. Förutsättningen är att staten ges finansiellt utrymme att genomföra och möjliggöra de satsningar som krävs. Kärnan i denna inriktning kan sammanfattas i fyra punkter, som jag inte går närmare in på här.

     Jag vet inte om man ska kalla detta för naivitet, okunskap eller hurtfrisk klimatoptimism, alltså att tro att man kan rubba den liberala demokratins fundament om individuell frihet och mångfald till förmån för ett gemensamt samhälle, nu när vi efter tusentals år av kamp äntligen fått frihet från staten.
     Det de föreslår är inget annat än planhushållning, en motsats till företagens frihet att syssla med det de kan tjäna mest pengar på. Vi vet ju hur det gick för Sovjets planhushållning. Ju mer staten drar sig tillbaka och överlämnar friheten åt individerna och företagen, desto bättre blir det för oss alla. Då kan varje enskild individ ta ansvar för klimatet genom att cykla istället för att köra bil, genom att sänka inomhustemperaturen med en grad, genom äta mindre kött och så vidare. Jag fick t ex ett meddelande från ICA, i vilket sägs att jag kan få hjälp när jag handlar om vilka varor som ger minst klimatavtryck. Det är så vi ska rädda klimatet, det är företagen som ska ge oss råd, inte staten, och det är i sanning helt i linje med liberalismen att det är individerna som räddar klimatet. Varför ska staten blanda sig i klimatet? Helt obegripligt. ICAs meddelande gav mig hopp nytt hopp.

     Det är bara onda stater som Kina som kör över individerna, t ex när det gäller Covid 19. Inresande till Kina får vara i karantän och munskydd har varit obligatoriskt och till och med att hålla sig inomhus för att inte föra smittan vidare. Vilket förtryck! Visserligen fick de bort smittan och räddade tusentals liv, men det är en liten sak i förhållande till statens förtyck mot kinesernas frihet.

     Särskilt allvarligt är idén hos Reformisterna om att staten ska vara aktiv och styra om industrin och ekonomin med morot och piska. Nära nog lika allvarligt är att staten ska vara inkluderande och fördela omställningens kostnader, och för detta ska staten få finansiellt utrymme (genom skattehöjningar får man anta). Våra liberala friheter innebär att alla har rätt att öka sina förmögenheter och låta internationella finansinstitut få ner skatten till några enstaka procent. Alla kan göra det, om de bara anstränger sig. Det är bara lata och menlösa som förblir fattiga. 

     Alla våra politiker med undantag för V kommer att resa sig som en man och visa på dårskapen i detta nersablande av vår liberala värld. Eller också förbigår de inlägget med tystnad. Det är tur att vi har Filip Sjöström, som tillsammans med sina frihetsälskande, unga kolleger kämpar för allas vår frihet att gå var vi vill och samlas så många vi vill, för vi har ju föreningsfrihet. Och visst kan sjukhuspersonalen öka sin arbetstid ännu mer och låta bli att ta semester, nu när covid 19 sprider sig. De kan ju få 400 kr i engångssumma. Det är de värda.

     I en av punkterna föreslår de en värnskatt för klimatet och en grön arvs- och gåvoskatt. En annan central punkt är att frukterna av deras ekonomiska omställning ska fördelas så att klyftorna ska minska. Det här visar att de inte förstått den liberala demokratins idé om globalisering av kapitalet, avreglering och privatisering. Med en liberal demokrati av vårt snitt, kan de rika som har jättemycket pengar investera i privata flygplan, lyxjakter, slott och herrgårdar och annat som kräver arbete, och då sipprar pengar ner till de fattiga i form av olika servicejobb. Och det här med skatter, vilket vansinne. Vem vill arbeta om staten tar ens surt förvärvade inkomster. För vi kan ju ha privata sjukförsäkringar istället för en skattefinansierad sjukvård. Den är mycket effektivare, eftersom de fattiga, de äldre och multisjuka inte tillåts komma in i en sådan försäkring, och då kan kostnaderna hållas låga.

     För det är ju ändå så att en samhällsgemenskap för allas bästa är en ren fiende till vår individuella frihet och rätten till mångfald långt utanför det gemensamma. Jag tror att våra journalister och politiker är kloka nog att förbigå detta med tystnad.

Tack för ordet.

Så fick Simplicio utrymme  i min  blogg. Jag tror som han att inlägget kommer att förbigås med tystnad.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar