tisdag 7 april 2020

Tillit

     Det sägs att vi i Sverige har stor tillit till våra myndigheter och till varandra och därför behöver vi bara rekommendationer i fråga om hur vi ska bete oss vid en kris som Corona. I andra länder krävs det tvång, polis och höga böter om man inte stannar hemma. Det behövs inte här i Sverige. Men när jag läser tidningarna och hör vad vänner från Spanien och Tyskland berättar om vad de ser på teve från Sverige, så är folk ute som vanligt. De fikar, äter glass, sitter på restauranter, går i köpcenter, och inte håller de det rekommenderade avståndet till folk. Vår son som handlar i köpcentret säger att det är fullt med folk där, både med unga och gamla kärringar och gubbar. Det hela är mycket konstigt tycker jag. Varför lyder de inte rekommendationerna som min hustru och jag gör. Min hustru och jag har isolerat oss här hemma och har ingen nära kontakt med andra, inte går vi i köpcentret.
     När broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” damp ner i vår brevlåda och i alla andra svenska brevlådor 2018, uppmanades vi av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att bunkra förnödenheter för upp till sju dagar. Detta gjorde min hustru och jag, för vi är båda typiska svenskar som gör som myndigheterna säger.
     När corona-krisen sedan kom sas det att vi inte behöver bunkra, att det var onödigt. Mat och toalettpapper fanns, det var bara att köpa. Lydiga samhällsmedborgare som vi är gjorde vi oss av med vårt personliga beredskapslager. Nu är det slut, men vi får ingen mat, för vi måste beställa på internet och det tar upp till två veckor att få hem maten, alltså här i Stockholm. Vi har börjat svälta, men som tur är har vi våra barn som kan handla åt oss. Men hur gör andra samhällslydiga, äldre medborgare som inte har barn och som i lydnad av rekommendationerna gjort sig av med sina förråd?
     Som tur är finns ICA Kvantum i vårt köpcenter. De levererar mat inom två eller tre dagar till människor i riskgrupperna. Tack ICA. Nu behöver inte våra barn handla lika mycket och vi slipper att svälta.
Men jag tycker att det är konstigt, hur mycket tillit jag än visar blir det fel.

5 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är regionerna som bär ansvaret för krisberedskapen. Detta enligt lagen. Detta påtalades av Andreas Wladis i Rapport den 10 april. Politiker har fått detta klargjort för sig gång på gång utan att ha reagerat!
      Kunskapen har funnits i många år. Den politiker som inte säger sig inte veta om lagen är okunnig eller försöker luras.

      Lag (20006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap.
      § 1 Lag (2019:925)
      Bestämmelserna i denna lag syftar till att kommuner och regioner ska minska sårbarheten i sin verksamhet och ha en god förmåga att hantera krissituationer i fred.
      Kommuner och regioner ska därigenom också uppnå en grundläggande förmåga till civilt försvar.

      Fru Lena Hallengren (socialminister) förbigår detta i samma Aktuellt genom att i stället prata om att vården skall ha en beredskapen…….
      Det är fru Hallengren skyldighet att känna till lagen.
      Och hur är det med politikernas ansvar. Det undandrar mig bedömning om fru Hallengren är okunnig eller något annat.
      I Finland har man däremot varit förutseende och har goda lager.
      Ett föredöme för Sverige, ett land med kunniga politiker.
      Om politiker följt dessa lagar hade situationen varit annorlunda
      ­

      Radera
  2. Hej Anders, mitt svar försvann ut i rymden när jag skulle publicera det. Jag glömde bort att Google har monopol på sin webbläsare i förbindelse med denna blogg. Nu skriver jag på Google Chrome, så nu ska det nog gå bra.
    Visst är det så att socialdemokraterna har ett ansvar för att vi inte har någon beredskap, inga lager av mediciner, ingen vaccinproduktion och så vidare. Sex utredningar eller rapporter har påpekat denna brist. Men inget har hänt på sex år med socialdemokratiskt styre tillsammans med MP och V och ej heller med samarbetet med L och C. Ändå saknas kritiken mot socialdemokraterna från de andra partierna, och det beror på att de heller inte har gjort något under sina regeringsår. Tvärtom har de avvecklat beredskapen. Under 1990-talet valde regeringarna Bildt och Persson att bolagisera och privatisera den svenska vaccinproduktionen. År 2006 ville folkhälsominister Morgan Johansson återupprätta den statliga produktionen av vaccinproduktionen, men detta beslut rev Fredrik Reinfeldt upp när han kom till makten. Den svenska lagerhållningen av mediciner sveptes dessutom bort av alliansregeringens avreglering och privatisering av Apoteket. Alla bär skuld till den uppkomna situationen eller snarare är det så att vi alla är offer för de tankar som gällt under de senaste 3-4 decennierna, att det mesta ska privatiseras, avregleras och globaliseras. Marknadens osynliga hand ställer allt till rätta. har det sagts. Därmed kastade man ut barnet med badvattnet. Det hade gått att göra undantag för vår beredskap med en större egen matproduktion, lager för mediciner, vacciner med mera. Vi till och med avvecklade försvaret, när Sovjet föll samman. Sedan så tog Ryssland Krim och delar av Ukraina, och vi började först då öka vår försvarsförmåga. Men något mer gjordes inte, inte förrän Coronan slog till. Först då började vi tala om allt som fattades oss, för det var privatiserat, globaliserat och avreglerat. Det fanns där ute och alla länder grabbade åt sig för allt vad de kunde, och vi blev utan. Endast Finland hade beredskapslager, för de har erfarenhet av Sovjet och Ryssland. Fru Hallengren kunde ha sagt, visst vi har alla skuld till den uppkomna situationen, alla vi politiker bär skuld, istället för att skuldbelägga sjukvården och regionerna. Men det är väl få politiker som agerar så.

    SvaraRadera
    Svar


    1. Politiker från herr Persson, statsminister, och efterföljande regeringar har ett ansvar för att beredskapen försämrades.

      Lagar som politiker skall följa
      Lag (20006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap.
      § 1 Lag (2019:925)
      Bestämmelserna i denna lag syftar till att kommuner och regioner ska minska sårbarheten i sin verksamhet och ha en god förmåga att hantera krissituationer i fred.
      Kommuner och regioner ska därigenom också uppnå en grundläggande förmåga till civilt försvar.

      Fru Lena Hallengren (socialminister) förbigår detta i Aktuellt genom att i stället prata om att vården skall ha en beredskap. Sitt eget politiska ansvar förefaller inte vara vara särskilt uppenbart för henne.
      Att bry sig.
      Tyvärr är inte förmågan att ta ansvar för sina handlingar inte något som bekymrar varken Hallengren eller tyvärr andra politiker.
      Och att följa lagar.
      Tjänstemän i kommuner och landsting behöver inte heller ansvar för sina handlingar.
      Arbetet är ju aldrig i fara.
      Hur mycket får man missköta och försumma sitt ämbete?

      Radera
  3. Du har rätt. Regionerna hade och har enligt lag, vad jag förstår, ansvaret för att hålla vissa lager och hantera kriser. De tog inte ansvaret. Samtidigt var det Hallengrens plikt att kolla att de tog detta ansvar, liksom också hennes företrädare, såväl på den socialdemokratiska sidan som på den borgerliga. Det blir ändå svårt att ställa någon till svars, för alla har brustit i sitt beredskapsansvar sedan Sovjet föll samman 89. Ingen vill ställa någon till svars, ty de kan själva ställas till svars. Vi har varit naiva och hållit tummarna bakom ryggen för att vår nya idé om "just in time", New Public Management inte ska utsättas för någon kris. Det är dags att tänka om och göra samhället mer stabilt inför olika scenarier.

    SvaraRadera