tisdag 7 april 2020

Segregeringen i samhället

     Jag sitter och väntar på att husläkaren ska ringa mig i ett videosamtal. Hittills har jag väntat i en timma. Ingen signal. Det tog mig 5 eller 6 veckor att få denna tid. I denna väntan läser jag på DN om skolan att den blir allt mer uppdelad, de rika för sig, de fattiga för sig, etniska svenskar för sig, invandrare och flyktingar för sig, de med högutbildade föräldrar för sig, de med lågutbildade föräldrar för sig. Gissa vilka som får den bäst undervisningen, de bästa lärarna, de bästa förhållandena i undervisningen - och gissa sen vilka som får de högsta betygen.
     Opinionsundersökningar har visat att svenska folket vill ha valfrihet till skolorna, och det kan man ju förstå när skolorna är uppdelade på ovan sätt. Vilken etnisk svensk med god inkomst vill ha sina barn i en skola med dåliga förutsättningar.

     Här sitter jag nu, har väntat i över en timma på läkarkontakt. Jag har ingen privat sjukförsäkring, jag är för gammal, alltför multisjuk. Det är bara friska och unga som kan få sådan försäkring. De kostar inte så mycket att ha ansvaret för dessa människor. I snabb takt fortsätter nu uppdelningen inom sjukvården, precis som inom skolvärlden. De med privata sjukförsäkringar ökar. Det sägs att sjukhusen bara utnyttjar sin överkapacitet när de tar hand om dem med privat sjukförsäkring, att de t o m avlastar köerna för dem utan privat sjukförsäkring.  Det där tror jag inte på. Sanningen är den att sjukvården var överbelastad redan före Corona och att vård efter behov håller på att urholkas. I slutändan kommer de med privat sjukförsäkring att ha sina egna sjukhus med den bästa utrustningen, de bästa läkarna, de bästa sjukhuslokalerna, samma uppdelning som i skolan. Gissa vilka som får den bästa vården och vilka som får den sämsta. Sök bland kategorierna jag nämnde ovan om skolan.
     I slutändan kommer de med privata sjukförsäkringar att säga - likt det Leif Östling sa - vad får jag för skattepengarna, inte är det mycket. Därpå kommer de med privata sjukförsäkringar ställa krav på att de ska slippa skatten till den allmänna sjukvården, eftersom de inte utnyttjar den.
    Ni som sitter i den goda sitsen med bra skola och bra sjukvård och tycker att detta är bra för er egen skull, tänk er tanken att era egna barn eller barnbarn senare kan hamna i fel kategori.

     Vill vi ha detta samhälle? Ett samhälle med stora inkomstskillnader, segregerat efter kultur och etnicitet, ett ojämlikt samhälle i fråga om skola och sjukvård, det mest fundamentala i ett jämlikt och demokratiskt samhälle. Uppenbart vill vi det, vi röstar ju på de partier som vill ha denna utveckling - från Socialdemokrater till Moderater, undantagna V och SD (vad jag förstår). Nog grundar sig SDs framgång på de förhållanden som marschen mot det frihetliga och segregerade samhället skapar, i vilket var och en lever i sitt eget område, i sin egen bubbla. Vi är på väg till ett samhälle likt det i USA med segregerad utbildning och sjukvård efter inkomst och snart rör vi oss mot ett strukturerna i fattiga samhällen likt dem i Afrika, Sydamerika eller Asien.
     Nog gick socialdemokratin för långt med 102 % i marginalskatt och med löntagarfonder där facken skulle ta över näringslivet. Ändå är det märkligt att vi så lätt kan byta tankebanor från ett jämlikt och sammanhållet samhället till ett ojämlikt och segregerat med larm och kameror överallt. Har vi inte gått för långt i det frihetliga samhället, det med näst in till obegränsad globalisering, med näst in till obegränsad privatisering och med en stor avreglering, den frågan är väl ändå berättigad. Vi får se vilka slutsatser vi kommer att dra efter den hemska erfarenheten av Corona-epidemin med sitt "just-in-time-samhälle" och med NPM (New Public Management). Var är partiet som vill ha tillbaka ett jämlikt och sammanhållet samhälle? V tycks idag vara det enda, men de skulle gå alldeles för långt i den socialistiska riktningen. Så vad finns att göra?
     Nu har jag väntat i en timma och en halv timma. Jag stänger av appen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar