fredag 28 april 2023

Mattias Svensson ledarskribent på SvD är en åsiktsmaskin

 Mattias Svensson skriver i en ledare i SvD den 28 april 23 att det är dags att avskaffa Systembolagets monopol. Han har i tidigare ledare talat för ökad frihet rörande alkohol och även för användning av vissa  narkotiska substanser. Han är en frihetens förkämpe. Det som gäller för en uttalad liberalist är att den enskilde individens frihet ska gå före det allmänna och före de enskildas individernas samlade välmående.
   För 25-30 år sedan berättade min bror att han hade åhört en debatt på radion om Systembolagets monopol. En fransman som kunde svenska hade ringt in till programmet och menat att för allt vad ni gör så avskaffa inte monopolet. Där finns kunnig personal och de lagrar viner och öl på bästa sätt. De kan hålla priserna nere, för när inköparna kommer till en vingård i Frankrike, Italien eller Spanien står gårdens personal i givakt. De vet att inköparna kan köpa upp hela gårdens lager, och då kan priset sedan hållas lägre för Systembolagets kunder. 
   Dessutom är det så att Systembolaget har ett utbud av viner från hela världen, som en ICA-handlare inte har möjlighet till, och att fråga kassörskan om vilket vin som är bäst till en viss rätt är meningslöst, det vet alla, till och med Svensson.

   För runt 20 år sedan var jag i Spanien med en vän som hade arbetat på Vin- och Sprit. Han kände väl till Systembolagets priser. Tillsammans kollade vi vad priserna var på viner i hyfsad klass, på den tiden runt 70 och 90 kronor. Min vän konstaterade att i de allra flesta fall var Systembolagets viner av samma märke billigare än vad de var i hemlandet Spanien. 

Nu handlar det inte bara om Systembolagets låga priser, om deras kunniga personal, det stora utbudet av vinsorter från hela världen, utan också om alkoholpolitik. Jag vet inte hur det är just idag, men för 10-15 år sedan visade statistiken över alkoholbruket i Europas länder att efter Island och Norge använde vi svenskar minst alkohol. Ja, ja säger den som har sin åsikt klar, svenskarna bränner ju hemma istället. Men se det argumentet är tagit ur luften och håller ej heller. För svenskarna har mindre levercirros (skrumplever) i förhållande till de länder som brukar alkohol i större mängd. Levercirrosen följer konsumtionen av alkohol mycket väl i de undersökta länderna. Idag använder vi dessutom mindre alkohol än tidigare. Tyvärr börjar människor använda Cannabis och kokain istället. 
   Det är ganska tråkigt att läsa ledarskribenternas åsikter, särskilt gäller det Mattias Svensson. Han är en åsiktsmaskin, ungefär som Tucker på Fox News eller någon på sociala medier. 
 

I en ledare från den 11 november 22 beskriver M Svensson att helt vanliga sjuksköterskor och företagsledare använder cannabis. Socialtjänstearbetare, börsdirektörer, skolchefer, gymnasielärare använder kokain. Hur rimligt är det att juridiskt straffa dem som använder kokain som rekreation frågar sig Svensson. Han hänvisar bland annat till Schweiz och Portugal som har goda erfarenheter av att ha släppt knarket fritt. De har fått goda effekter av sin avkriminalisering. Men vad de goda effekterna består av säger han inget om.  Jag är tveksam till en avreglering av både cannabis och starkare droger, men vet för lite för att uttala mig lika starkt som Svensson, men så är jag heller ingen åsiktsmaskin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar