torsdag 30 mars 2023

Förtroende för liberalismen sjunker

 Essä, varning lång text

Så här står det i något jag hittade från Svenska bandyförbundet:
"Svenska Bandyförbundet har till uppgift att främja och administrera den organiserade bandyn i Sverige, och att företräda den internationellt."
   Det låter bra, inte minst det där om att främja bandyn. Hur främjar man då bandyn? Jo, man gör det genom att stänga ute människor från att se det VM som nu pågår för både damer och herrar. För att jag ska kunna se VM i bandy måste jag nämligen betala 179 kronor i månaden till Expressen eller till ett annat företag. Men jag betalar redan för att se stora mästerskap som VM, EM och OS hos ViaPlay och C-MORE. Dessutom betalar jag skatt för att kunna se idrott av denna kaliber hos SVT, och för annat förstås.
   

   Under det föraktade Folkhemmets tid kunde alla se de stora sporthändelserna på SVT för endast den dåvarande teve-avgiften. Nu kan man inte se stora sporthändelser, inte ens på de stora betal- eller reklamkanalerna (som också kostar månadsavgifter): man måste betala ytterligare pengar.

EUs hjälp räcker inte
   
   Det finns något dekret i EU om att befolkningarna i sina respektive länder ska kunna se stora sporthändelser utan att betala extra. Detta struntar Svenska bandyförbundet i för att tjäna pengar på att sälja rättigheterna till Expressen och det andra företaget vad det nu hette. Man stänger ute människor från VM i bandy för att tjäna pengar. Det finns nämligen många människor som inte har råd med ViaPlay och C-MORE och ännu mindre råd för att dessutom betala ytterligare 179 kr per månad för att se bandy-VM. Jag har råd, men jag retar mig så på bandyförbundet att jag hellre avstår än förnedrar mig.

Samhället är uppbyggt för att gynna eliten
   
Samhället är numer uppbyggt för att en elit genom sina stora företag ska tjäna så mycket pengar som möjligt. Den rika eliten tar inte hänsyn till andra människor. När TV 4 fick sina TV-rättigheter var villkoret att de bara skulle ha reklam mellan programmen och att de skulle ha lokala nyheter runt om i landet. Det har de struntat i totalt. Hur har de kunnat göra det? Är det inte ett avtalsbrott? Det finns ingen kanal som bryter av sina program med så mycket reklam som TV 4. 
   
   Den liberalism vi fått, vad man nu ska kalla den för, nyliberalism eller för något annat, den har utvecklats till ett paradis för de rika. Globaliseringen som införts för kapital, för människor, för varor och för tjänster, gynnar i stort bara de rikaste i landet. Den gynnar de stora skolkoncernerna och deras aktieägare, medan våra skolresultat enligt Pisa-undersökningarna sjunker från en högsta kunskapsnivå under Folkhemmets dagar till en medelmåttig nivå. Detta trots att betygen blir högre och högre i friskolorna, för höjer de inte betygen kan de inte locka nya elever till sig med den eftertraktade skolpengen. Många av de elever som idag tar studenten (som inte är en riktig studentexamen utan en skolavslutning) har så dåliga kunskaper att de inte kan räkna procent och omvandla måttenheter. Det gäller t ex dem som ska bli sjuksköterskor. Gud bevare mig för att en sådan sjuksköterska ska komma in sjuksalen med en spruta i högsta hugg. Nu har ansvariga för utbildningen sagt att de inte ska sänka kraven. Tack för det.

Vad gör eleverna i skolan?
   
På universiteten har en del studenter så dåliga kunskaper att de måste ha särskild hjälp för basala kunskaper som de skulle ha lärt sig i gymnasiet. Flera friskolor har engelska som undervisningsspråk, vilket får till följd att eleverna inte utvecklar sitt eget modersmål. Istället använder de försvenskningar av engelska ord och uttryck. 
   
   När jag var ung sa vi dom, inte de och dem, men i skolan fick vi lära oss att skriva de och dem. Det var inte svårt. Vi läste också böcker på svenska i vilka det stod de och dem. Jag minns när min far vid ett tillfälle rättade mig när jag sa vart istället för var. Jag minns inte att det var svårt att lära sig dessa skillnader. Varför kan inte dagens elever göra det? Nu vill språkrådet byta ut de och dem mot dom. 
    I skolan är det eleven själv som bestämmer om hon eller han ska flyttas upp en klass, inte läraren eller rektorn. Eleven kan ha hur många F som helts i betygen, men ändå gå igenom skolan. Det tycks som om man sänker kraven både här och där för att "alla ska med" som det heter. Men ett samhälle kan inte gå framåt utan kunskap, hur höga och osanna betyg friskolorna än sätter.

Sverige är extremt
   
Det finns inget annat land som har ett sådant skolsystem som vi har. En stat i USA prövade systemet med skolpeng, men insåg snabbt hur idiotiskt det var och lade ner projektet. Det ledda nämligen till segration och försämrat lärande. Jag tror det var Chile som också prövade systemet med skolpeng, men samma sak där. De lade ner systemet när de insåg konsekvenserna. Det är bara Sverige som ihärdigt fortsätter med systemet, allt medan kunskaperna sjunker, medan segregationen ökar och medan aktieägarna roffar åt sig miljard efter miljard ut ur vår välfärd.
   
   Utan att gå in på detaljerna i andra delar av vår liberala demokrati, så vet alla att det strömmar in narkotika, vapen och andra olagligheter in över våra gränser, medan stulna bilar, traktorer, jordbruksmaskiner och en massa andra föremål strömmar ut ur landet. De kriminella och de som gör sken av att vara laglydiga har fina tider i den liberala demokratin att sko sig. 
   
   Jag behöver heller inte gå in på detaljerna inom finans- och banksektorn. Alla vet att de stora bankerna hjälper de kriminella och de "laglydiga" som går under radarn med att skatteplanera för att slippa betala för välfärden. De gör det både på ett lagligt sätt (som borde vara olagligt) och på ett kriminellt sätt. Det visade bland annat de läckta Panamadokumenten.
   
   Sjukvården går på knäna, polisen går på knäna, skolan går bra om vi blundar. Klimatuppvärmningen rusar på, och nu rusar den på än mer på grund av regeringens nya klimatpolitik som innebär ökade utsläpp, något vi inte sett på decennier. Alla blundar, utom de unga människor som kommer att drabbas av klimatuppvärmningen. De demonstrerar till allas förfäran. De borde gå i skolan istället. 

Pengar istället för anständighet
   
Liberalismen har anlagt en ny tankevärld hos oss, och denna är människans frihet från staten. Endast skydd mot yttre hot (militären) och skydd mot inre hot (polisen och rättssystemet) är det som numera gäller. Endast det ska vara statens uppgift. Och det är i denna riktning tankevärlden för oss.
   
   Den nya tankevärlden innebär bl a att varje människa sägs ha möjlighet att skapa sig en egen förmögenhet, ja rent av att kunna bli jätterik. Det gäller därvid att vara smart och kunna ta vara på alla möjligheter som avregleringen, privatiseringen och globaliseringen givit oss. Typiskt är att teveprogrammet där man tävlar mot femteklassare om kunskaper heter "inte smartare än en femteklassare", istället för "inte kunnigare än en femteklassare". 
   
   Idag handlar så gott som allt om pengar. Vår frihet definieras i pengar. Vi har ett pensionssystem där vi ska välja fonder för att förhoppningsvis spekulera ihop en än högre pension. Vi tänker i termer av pengar och rikedom. Den som lyckas visar upp sina symboler. Det kan vara en BMW, ett hus i Spanien. De kriminella klär sig i armband, halsband och exklusiva klockor, och visar upp sina lyxbilar. De vill också bli rika.
   
   Den gamla tidens anständighet, att göra rätt för sig är ur mode, om man får säga så. Enligt flera, olika hälsoundersökningar mår människor idag sämre än tidigare. Det gäller särskilt yngre flickor och kvinnor. Och det märkliga är att de rika också mår dåligt i det liberala samhället. De kämpar för att bli rikast, men det finns alltid någon som är ännu rikare.

Misstroendet för liberalismen ökar
   Senaste SOM-undersökning visar att förtroendet för vår liberala demokrati rasar. Hela 63 procent anser att demokratin tillfälligt ska kunna begränsas för klimat- och miljökriser. 61 procent anser att den grova brottsligheten ger anledning till att begränsa demokratin. En fjärdedel ( 25 %) av de svarande säger sig vara beredda att pausa demokratin för samtliga problem som nämns i undersökningen, och nästan två tredjedelar (64 %) är beredda att pausa demokratin i hälften av fallen.

   Vi ser fallande förtroende för demokratin hos många andra länder, till exempel Israel, Ungern, Polen, USA och inte minst Turkiet.  

Fel att avveckla staten
   
   De som idag företräder liberalismen, till exempel Mattias Svensson, Johan Norberg och Lena Andersson och många fler, anser att det är staten som förtrycker människorna. Den ska därför avvecklas så långt som möjligt och skatter sänkas. Men det är fel. För att människor ska få frihet och trygghet, och de menar jag fler än den ekonomiska eliten och den högre medelklassen, behövs en stark och demokratisk stat som kan hålla ordning i samhället och mellan alla grupperingar. Och då menar jag inte bara fler poliser och i vissa fall högre straff, utan framför allt syftar jag på institutioner och myndigheter på såväl nationell som lokal nivå vilka kan skapa förtroende hos medborgarna, inte minst hos nyanlända. Endast genom förtroendefulla institutioner och myndigheter, och då inkluderar jag privatas och frivilliga organisationer, kommer samhället att undgå ytterligare fragmentering. 

Jag är för frihet
   
   Ja, det blev mycket text som vällde ur mig på grund av bandyförbundets girighet. Dessa tankar har grott länge hos mig.
   
   Jag vill ändå till sist säga att jag är för frihet och trygghet för människor. Jag är för internationell handel och internationellt utbyte, men det krävs under en mer ordnad och reglerad form.
   
   Stat, regioner och kommuner måste i många fall upphandla tjänster, t ex inom byggnation. För detta krävs det ytterst kompetenta upphandlare. I verksamheter som vi betalar skatt för är jag i de flesta fall emot privatisering. Det gäller framför allt skolan, men också viss sjukvård och en del andra verksamheter. Även i sådana verksamheter kan det förvisso finnas undantag. I vilket fall som helst finns det en målkonflikt inom verksamheter som är skattefinansierade och som är privatiserade. Det offentligas mål, alltså det egentliga målet, är att ha en så bra verksamhet som möjligt. De privata koncernernas mål är att ge en så stor vinst som möjligt åt ägarna, inte minst åt aktieägarna.
   
   För att dessa privata aktörer ska sköta sina uppdrag krävs det på grund av målkonflikten åtskilliga kontrollanter. Vi har idag fler kontrollanter än under Folkhemmets tid. Ändå avslöjas misskötsamhet i det ena fallet efter det andra. Till det kommer att både de offentliga myndigheterna och bolagen samt de privata företagen har en hel del kontrollerande tjänstemän i sina staber, t ex kommunikatörer och sådana som ska se till att anställningar och behandling av anställda sker i rätt politisk anda. Frihet och trygghet kan man inte skapa genom att avreglera och sänka skatter. Det behövs istället ett intensivt arbete av och mellan samhällets organisationer, inklusive statens och kommunernas myndigheter för att förverkliga frihet och trygghet åt alla, inte minst åt de nyanlända som lever i en fruktansvärd ofrihet och otrygghet i utsatta områden, och då är det inte staten som hotar dem.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar