lördag 25 februari 2023

Ukraina

Hur kommer kriget i Ukraina att sluta?    

   Det är en sak jag inte riktigt förstår eller snarare två saker. Den ena är varför Väst förser Ukraina med vapen och annat stöd i små portioner i taget. Den andra är varför sanktionerna mot Ryssland likaså införs i små portioner. Hade allt stöd i form av vapen, som stridsvagnar, luftvärns-system, ammunition och försörjningsmateriel förts över till Ukraina långt tidigare istället för att portioneras ut lite då och då, ja då hade Ukraina varit i ett helt annat läge. Kanske hade Ryssland då stått på randen till kollaps. Som det är nu förlänger man kriget. Man låter kriget bli ett "stilleståndskrig" så som det var under första världskriget i skytte-gravarna med död på båda sidor utan framgång för någondera sidan. 
   Samma sak med sanktionerna. De portionera ut lite i taget. precis som vapnen. Varför inte sätta in alla sanktioner på en gång? Det skulle drabba Ryssland hårt och ge dem mindre tid att ställa om.
  Jag förstår att det är både partipolitik och krångliga politiska processer innan allt kan komma på plats. Men då har man inte förstått Rysslands och Putins genuina ondska och imperialistiska ambitioner. Jag är rädd för att det nu riskerar att bli en förhandlingslösning där Ukraina får ge upp en del av sitt territorium, t ex Krim, och att Väst och Ukraina får stå för uppbyggnaden av landet, vilket kommer att innebära biljoner dollar i kostnader. Samtidig kommer sanktionerna att upphöra och Ryssland kan sedan i lugn och ro bygga upp sin krigsmakt med olje- och gaspengar för nästa angrepp på Moldavien eller kanske Georgien. I ett sådant slut på kriget är det Ryssland som är vinnaren. Inget har i övrigt förändrats. Ryssland kan stövla på i sin kamp mot demokrati och mänskliga rättigheter som de gjort genom historien i hundratals år. 

Jag bävar för fortsättningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar