lördag 2 april 2022

NATO eller inte

 Jag har aldrig förstått Magdalena Anderssons resonemang om att det just nu inte är läge för att ansöka om medlemskap i NATO, för det skulle destabilisera läget. Men finns det överhuvud taget ett läge som Putin kan acceptera? Skulle en senare ansökan vara rätt, alltså när han återigen byggt upp sitt försvar efter ödeläggelsen av Ukraina? Skulle han då säga: nu kan ni ansluta er till NATO? Nej, om det är något tillfälle att ansluta sig till NATO, så är det nu. Putin kan inte starta ett nytt krig mot oss och Finland, så upptagen som han är av att smula sönder Ukraina. Faktiskt finns det inget tillfälla som är bättre än just nu, om vi överhuvud taget kan tänka oss att bli NATO-medlemmar.

Två alternativ finns för oss om vi inte vill ansluta oss till NATO. Det ena är att för alla tider vara alliansfria och aldrig säga eller göra något som reta Kreml och alltid riskera att drabbas av ett krig likt det Ukraina fått uppleva. Det andra är att satsa enorma summor till att bygga upp vårt försvar och då våga göra och säga det vi vill även om det retar Kreml, och sen hoppas att Putin inte använder kärnvapen, biologiska eller kemiska medel mot oss när vi försvarar oss. Under 60-talet hade vi ett mycket starkt försvar. Vi kunde mönstra en armé om 850 000 man av en befolkning på drygt 7 miljoner. Hela 4 % av BNP gick då till försvaret. En motsvarande satsning idag skulle kosta oss oerhört mycket med hänsyn till alla andra problem vi har. Vi har dessutom inte en befolkning om 44 miljoner till vårt försvar som Ukraina har. Enklaste vägen ur detta dilemma är att vi ansluter oss till NATO, för en försvarskostnad av 2 % av BNP.

Men som tur är har Magdalena börjat vackla i sin fasta tro på alliansfrihet. Det är svårt att veta om det beror på ett realpolitiskt övervägande eller bara ett sätt att vinna opinionen, som nu har svängt i riktning för NATO.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar